Autors

Saps què és un autor/a?

És la persona que crea una obra artística. Normalment s'usa per a creacions literàries.


Saps què és un compositor/a?

És la persona que crea una obra musical a partir de la unió i combinació de diferents elements musicals, ja sigui de manera escrita o no.


Actualment, en el terreny de la música, la diferència entre autor i compositor a vegades és sensiblement invisible, molts confonen -confonem- entenent que és el mateix.
L'autor o compositor d'una peça musical -de l'estil que sigui- es diu que "beu de diverses fonts". Això significa que per a crear aquella composició a après, estudiat i/o interpretat altres composicions que no són seves, de fet és vital per a enriquir-te com a músic/intèrpret/compositor (ningú pot crear música sense haver treballat a partir del que ja està fet). És evident que la gràcia recau en ser original i musicalment enganxós (que la melodia enganxi), o no. Però com que a nivell musical pràcticament tot ja està creat, la  solució està en aprendre copiant i després poder crear el teu propi estil, aquesta és la part més complexa i alhora autèntica.

Hi ha qui considera que agafar les idees d'un altre s'anomena plagi, perquè robes la idea d'algú altre.
Fa poc, per exemple va aparèixer a les notícies que un famós cantant havia plagiat (de "plagi" que, recordem, significa robar una idea original d'algú altre) un fragment d'un altre músic (en aquest cas el ritme i acords de l'acompanyament de tota la cançó). La sentència del jutje va ser fer pagar una multa força elevada perquè aquest famós cantant s'ha enriquit gràcies a aquest tema. Opina per tu mateix/a.

el plagi

l'original

les dues alhora: l'original amb la versió a sobre.
Es pot comprovar com estan perfectament conjuntades.


Posem un altre exemple. En aquest cas només hi ha plagi en la melodia (no cantada) de l'inici, que reapareix en alguns fragments més.

el plagi

l'original


Per això és tant important el respecte cap a l'autor/a-compositor/a i anomenar sempre el nom i el títol.

I en alguns drets que l'autor/a cedeix a tothom, però això només pot decidir-ho ell/a. S'anomenen llicències lliures, com la d'aquest blog (al final de la columna de la dreta).

Los comentarios están cerrados.