"Stella Splendens": comença la polifonia a l’Edat Mitjana.

L'"Stella Splendens" és una dansa escrita a finals de l'Edat Mitjana al monestir de Montserrat. Està escrita a dues veus i és una mostra de la polifonia medieval que es començava a escriure a finals del segle XIV

Aquesta dansa sagrada, la trobem en el Llibre Vermell de Montserrat, que és un còdex del segle XIV. Les seves tapes són de vellut vermell raó per la qual es coneix amb aquest nom. En aquest manuscrit s'hi troben narracions dels miracles de la Verge i una mena de cançoner que és una mostra ùnica del que devia ser la  música a Montserrat a finals de l'edat mitjana.

La música que trobem en el Llibre Vermell, té un caire popular per la qual cosa es creu que eren cançons i danses que servien als peregrins que vetllaven a l'aire lliure, a la plaça, pel fet que no tenien alberg, distraguéssin el fred cantant i ballant.

Montserrat es converteix en un dels centres musicals més influents en aquesta època. Va ser un centre de peregrinació important amb multitud de peregrins que s'hi acostaven per buscar la protecció de la imatge de la Mare de Déu. 

Tenim una adaptació feta per Massimo Pennessi que ens servirà per veure les dues veus d'aquesta primera polifonia. 
La Companyia Elèctrica Dharma la va interpretar en directe al Palau de la Música Catalana l'any 2005 amb la Cobla Mediterrània. És una versió molt maca que fusiona música medieval amb el so de la cobla i el rock.

Los comentarios están cerrados.